Chleb owsiany z orzechami włoskimi i nasionami chia
Powszechnie owies wkładany jest do jednego worka z pozostałymi zbożami glutenowymi jak pszenica, żyto i jęczmień. Ale to błąd. Owies naturalnie nie posiada glutenu, może go zawierać w wyniku zanieczyszczenia. Jeśli nie chorujemy na celiakie lub nie mamy nietolerancji glutenu a rezygnujemy z niego z wyboru to możemy spokojnie traktować zwykły owies jak bezglutenowy i nie wydawać pieniędzy na ten specjalnie oznakowany i dużo droższy. Chlebek owsiany to propozycja na pyszne i zdrowe pieczywo, które jest tanie i łatwe w przygotowaniu.
Chleb owsiany z orzechami włoskimi i nasionami chia
- 300 ml wody
- 1 op suszonych drożdży
- 3 filiżanki ( 600 ml ) mąki owsianej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki mielonych nasion chia
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki maki ziemniaczanej do wysypania stolnicy
Wszystkie suche składniki (oprócz skrobi ziemniaczanej ) umieścić w misce i wymieszać dodać wodę , syrop klonowy, olej i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej elastycznej masy. Pozostawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę ( blat) wysypać mąkę ziemniaczana i wyłożyć ciasto. Przez chwilę wyrabiać aż do uformowania jednolitej elastycznej kuli( konsystencja jak na pierogi). Ciasto włożyć do podłużnej foremki i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość ( ok 30 min). Górę posmarować wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180) na ok 50-60 min. Chleb wyjąć po upieczeniu z foremki i położyć na kratce do całkowitego ostygnięcia. Jak ostygnie można kroić i zajadać na słodko, albo na słono, albo nawet sam bez dodatków jest pyszny.