Strony

czwartek, 7 grudnia 2017

Zimowa zupa czyli słodko – kwaśny kapuśniak wegański ze swojskiej kapusty z warzywami i suszonymi owocami.




Gdy byłam dzieckiem i później gdy moje dzieci były jeszcze małe, był w moim domu zwyczaj kiszenia kapusty. Ja pamiętam jeszcze drewniane dębowe baczki, ciężkie kamienie i deptanie kapusty nogami owiniętymi w foliowe worki lub ubranymi w specjalnie wyparzane gumowce. Nastał czas sklepów sieciowych otwartych świątek-piątek, towarów w promocyjnych cenach i przekonania, że lepiej kupić, bo samemu robić to szkoda czasu i się nie opłaca. W tym roku zakisiłam znowu kapustę, taką swojską z marchewką i z ziołami. Wyszła pyszna i chrupiąca. Mam jej 2 duże 3 litrowe słoje. Jak zjem to już wiem, że zakiszę znowu kolejna porcję. Dziś z takiej właśnie swojskiej kapusty przygotowałam kapuśniak z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw. Wyszedł pyszny, nie mogę się najeść. Ale to zdrowa, niskokaloryczna zupa więc można jeść do woli bez obawy, ze pójdzie w boczki, a przy okazji wzbogacić organizm w witaminy tak potrzebne o tej porze roku.
Do przygotowania kapuśniaku potrzebujemy:
  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej swojskiej ale jak nie mamy to ze sklepu ale kiszonej nie kwaszonej)
  • 1-1,5 kg warzyw ( u mnie to były 1 mały seler, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 czerwona papryka, 1/4 brukwi(jeśli nie mamy można dać więcej marchewki, pietruszki lub ziemniaka), 2 małe cebule, 4 małe ziemniaki, 1 ząbek czosnku ale można więcej, ja dałam jeden bo już  do kiszenia kapusty dodałam sporo czosnku i czosnek niedźwiedzi)
  • przyprawy : kilka kulek ziela angielskiego i jałowca , kilka liści laurowych, łyżka papryki czerwonej i papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki pieprzy Cayenne, łyżka kminku, łyżeczka rozmarynu suszonego , łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz do smaku.
  • Kilka suszonych śliwek i garść suszonych jagód goi a jak nie mamy to może być żurawina lub rodzynki.
  • 1-2 łyżki dowolnego oleju
Kapusty nie płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy woda tak by była przykryta i gotujemy do miękkości( 30-40 min). Warzywa myjemy obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki i paprykę kroimy też w kostkę. Pozostałe warzywa szatkujemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek a następnie pozostałe warzywa oraz przyprawy. Całość chwilę smażymy mieszając a następnie dolewamy wody tak by były zakryte ale nie pływały i dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Do uduszonych warzyw przekładamy kapustę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy suszone owoce. Całość gotujemy jeszcze razem przez 20-30 minut. Kapuśniak gotowy. Gęstość zależy od gustu dlatego nie podaję ilośći wody. Ja wolę gęściejszy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu